Białaczka

bialaczka_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Rak u taty -> Rak u taty

Tytuł:Rak u taty
Autor:Ola
12.5.2010, 04:52
Mój Dziadek ma taką białaczkę. Podejrzenia o nią były już 1,5 roku temu. Od roku jest zdiagnozowana. Niestety Dziadek mieszka w innym mieście,więc również nie mam z nim częstego kontaktu (poza telefonicznym). Dziadek ogólnie żył dobrze, w miare normalnie. Jedynie co 3 tygodnie musiał jeździć do szpitala na 3-7 dni. Przetaczali mu krew, robili badania itp. Później dostał chemię w tabletkach,ale taką że tak to ujmę małochemiczną. On nie wiedział co to konkretnie za lek. Od 3ech miesięcy dostaje już prawdziwa chemię, bo jego organizm już sbie nie radzi. Ale prawda jest taka, mój Dziadek ma 77 lat, więc inny organizm, słabszy.
bialaczka_ciekawostki

Ciekawostki

Chemioterapia

Chemioterapia jest metodą leczenia raka, ale nie tylko. Za jej pomocą można niszczyć komórki rakowe w całym ciele, gdziekolwiek by one nie były. W zależności od typu nowotworu i stadium jego rozwoju dzięki chemioterapii można wyleczyć chorobę nowotworową, powstrzymać jej rozwój i rozprzestrzenianie się oraz spowolnić postęp choroby nowotworowej i co za tym idzie podnieść jakość życia i złagodzić symptomy choroby.

Czy wiesz, że...

Onkologia jest jedną z dziedzin medycyny związanej z pojęciami, które są ściśle powiązane z całym procesem nowotworowym. Ta specjalizacja zajmuje się czynnikami występowania, powstawania oraz całym procesem zapobiegania chorobom nowotworowym.

Polecamy

Rak
Nowotwory rozwijają się w ludzkim ciele tylko w pewnych warunkach. Takimi czynnikami mogą być niedobory upośledzające działanie naszego systemu immunologicznego – naszego naturalnego obrońcy przed komórkami rakowymi.

Archiwum

Lek Pyralgina wskazany jest w leczeniu bólu różnego pochodzenia o dużym nasileniu, a także gorączki, gdy zastosowanie innych środków jest przeciwwskazane lub nieskuteczne. Przeważnie pacjenci stosują lek przy gorączce. Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie i uspokajająco.