| Tytuł: | zdiagnozowanie białaczki |
| Autor: | Lelea 1.9.2011, 16:06 |
| Moja znajoma, lat 20, przechodziła niedawno standardowe badania profilaktyczne. Z wyniku morfologii krwi wynikała niewielka leukocytoza. Czy lekarz po obejrzeniu wyników może zdiagnozować białaczkę? Nie chce mi się wierzyć aby zwykle badania krwi mogły wskazywać tak złożoną chorobę jaką jest białaczka. | |
| Tytuł: | zdiagnozowanie białaczki |
| Autor: | Mart. 9.1.2012, 13:53 |
| Na podstawie tylko badań krwi lekarz (zwłaszcza internista;) nie zdiagnozuje białaczki! Jest mnóstwo chorób, związanych z krwią, więc spokojnie:) Ja też miałam leukocytozę, nawet całkiem sporą i najpierw odczekałam 3 msc (takie zmiany mogą być konsekwencją zakażenia nawet bezobjawowego), potem kolejna morfologia i okazało się, że zmiany postępują. Skierowanie do hematologa, mnóóóstwo badań w międzyczasie i w efekcie zdiagnozowali u mnie tą \"chorobę pocałunków\". Nie leczy się tego, tylko czeka aż wszystko wróci do normy;) Więc spokojnie;) | |

Onkologia jest jedną z dziedzin medycyny związanej z pojęciami, które są ściśle powiązane z całym procesem nowotworowym. Ta specjalizacja zajmuje się czynnikami występowania, powstawania oraz całym procesem zapobiegania chorobom nowotworowym.
Rak
Nowotwory rozwijają się w ludzkim ciele tylko w pewnych warunkach. Takimi czynnikami mogą być niedobory upośledzające działanie naszego systemu immunologicznego – naszego naturalnego obrońcy przed komórkami rakowymi.